Дата на публикуване: 04.06.2007 г.

Цветен принтер - какъв да избера?През последните няколко месеца, цените на цветните лазерни принтери спаднаха драстично.
Но дали цветният лазерен принтер е подходящият за вас? Или цветен мастилоструен? Как стои въпроса с консумативите и поддръжката?
На тези въпроси ще се постараем да ви отговорим тук.

Най-важните фактори които биха повлияли вашият избор са брой копия на месец, необходима резолюция при печат и формат на хартията на разпечатката.
Ако копията които печатате на месец са от 100 нагоре по-добрият вариянт за вас е цветен лазерен принтер. Недостатък при цветните лазерни принтери е, че резолюцията на разпечатката на повечето модели е 600 dpi и с интерполация (софтуерно) се достигат "уж" 2400 dpi или 3600 dpi (или поне така твърдят производителите им). Рядко са цветните лазерни принтери с резолюция 1200 dpi, говорейки за истинска оптична резолюция.
Стига тази резолюция да ви удовлетворява (а тя е достатъчна за цветни бланки, графики и прочие), то това е вашето решение. Ниската резолюция би ви направила впечатление само при печат на цветни снимки, и то най-вече с човешки изображения и лица, тъй като там дори дребни проблеми личат ясно.
Предимствата на цветните лазерни принтери са:
1. че консуматива излиза значително по-евтин спрямо този на цветния мастилоструен принтер;
2. че консуматива не се запушва при продължително стоене както е при струйните принтери;
3. разпечатката не се размазва, както е при печата със струйните принтери;

Цветните лазерни принтери формат А4, които в момента се предлагат на пазара предлагат възможност за печат върху картони до 160-170 грама, а по-скъпите и професионални машини (съответнмо и някои от тях и с формат А3) и до 250-280 грама. Освен това за повечето модели се предлага презареждане на тонер касетите.
Особено популярен цветен лазерен принтер А4 (и базирани на неговата механика многофункционални машини) за ниско натоварване (по спецификации го дават до 20000 копия на месец, но реално е разумно да се ползва до 2-3 хиляди копия на месец, защото в противен случай излиза доста нерентабилнa стоийноста на копие) е принтера HP Color laserjet 1600. Тонер касетите му са за по 2000 копия, презареждат се, а и самата машина е на атрактивната цена от около 500-550 лева с ДДС. Ниската цена, както и наличието на части го правят предпочитан избор за доста домашни потребители (а и за малки офиси).

Ako ви е необходима резолюция от 2400 dpi нагроре, примерно за разпечатване на документи със снимки или само снимки, по-добро качество дават мастилоструйните принтери (повечето от тях са на резолюция 4800 dpi и повече). Лошото при тях е, че е доста скъп консуматива (примерно с главите c6656, черна, която е за 450 копия при 5% запълване, и c6657, цветна, за 390 копия при 5%, себестойността с оригинален консуматив е около 21 ст. с ДДС, а при зареждане е около 9 ст. с ДДС; а при новите глави 21 и 22 цената се качва близо 2 пъти, поради по-малкият им капацитет; и всичко това при 5% запълване на страницата, а натоварването при снимките е близо 100%), а и разпечатката се размазва. Макар че някои от потребителите твърдят, че при ползването на UV мастила и на специална фото хартия (което допълнително оскъпява) това размазване не се наблюдава.

Друг вариянт, който напоследък навлиза са термосублимационните принтери, примерно Canon SELPHY серията, но проблема там са частите, а и отново цената на консуматива. Лично моето мнение е, че най-евтино и качествено снимки стават във фото студиата (особено за по-големи количества), а евентуално за по-спешни случаи можете да ползвате вашият струен принтер.

За по-натоварена работа с цветен принтер вече трябва и по-сериозна машина - примерно обновен HP 8500/8550 (A3 формат) или евентуално нов HP 5500 или HP 9500. Това вече са професионални машини А3 формат със специфични характеристики за високо натоварване, подходящи за по-големи рекламни агенции, печатници. За такива машини вече е необходимо да се отдели специално внимание и проучване според специфичните ви изисквания. Във високия клас лично моите предпочитания са към HP макар качеството да не е най-доброто, но пък по отношение на подръжката няма проблем.

Дали обаче машината, която ще купувате да е 2-ра употреба? За ниския клас лазерни и мастилоструйни по-добре да е нова. Цените на новите машини доста паднаха, така че няма смисъл да е втора употреба. По-добре да си имате машина с гаранция и нов консуматив (макар и демо, т.е. на половина пълен), отколкото да рискувате за малка разлика в цената с машина втора ръка. За високия клас обаче си заслужава да се проучат и предложенията за втора употреба машини. Разликата в цените е огромна. Именно за това си заслужава да вземете втора ръка висок клас, с високи параметри и да инвестирате в обновяването му, отколко да закупувате нов. А и някои стари принтери са без ресет чипове - примерно HP 4500, HP 8500, HP 8550 - има ресет чип само на барабанния модул. Липсата на ресет чип води до по-евтин консуматив. Освен това някои стари машини имат механични предимства пред новите - примерно в изпичащата секция - новите цветни лазерни принтери са с тефлоново платно, докато старите са със силиконови и тефлонови ролки, което дава по-висока надеждност, и възможност за преминаване на по-дебела хартия (до 320 гр.).
Надявам се да съм бил полезен, а ако има нещо допълнително което бихте искали да попитате, моля пишете ми е-mail на адрес: info@arbikas.com

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!
back