Дата на публикуване: 04.07.2007 г.

Често задавани въпроси (FAQ - Frequently Asked Questions)Тук ще се постараем да отговорим на най-често задаваните въпроси по отношение на продуктите и услугите, с които се занимаваме, както и на повечето Ви въпроси по отношение на принтерите, копирите, консумативите, тонерите, тонер касетите, резервните части и всичко свързано с дейността ни.

1. Що е тонер (и има ли почва у нас)?
Тонерът представлява прахообразен материал, който се ползва при лазерните принтери, при копирите, някои факсове и многофункционални устройства, за сформиране на изображение върху хартия. В по-ранните години на разработването му тонерът се състои единствено от въглероден прах. В последствие, за да се подобри качеството на разпечатваното изображение, въглерода се смесва с полимер. Частиците на тонера се разтопяват под въздействието на нагревателя в изпичащата секция на принтера/копира и се залепят плътно върху листа. Използванят полимер варира в зависимот от производителя но може да бъде разделен условно на два вида - SAC (Styrene Acrylate Copolymer) и PR (Polyester Resin). Формулите на различните тонери се различават много при различните производители, както и за различните модели машини. Тонерите най-често се различават по формулата, по големина на частиците и по температура но топене. В началото големината на частицата на тонера е около 14-16 микрона, дори и по-голяма. За да се подобри резолюцията на разпечатката, големината на частиците е намалена до около 8-10 микрона и е постигната резолюция от 600 dpi. Проведени са и по-нататъчни проучвания за намаляване на размера на частиците, за да се подобри резолюцията на разпечатката, използвайки нови технологии като "Емулсия-Агрегация". По принцип тонерът се прави чрез смесване на съставките във формата на плочки, които се натрошават, след което се правят на малки топчета, които се раздробяват на ситни частици с стриктно котролирана големина под въздеиствито на силна въздушна струя. В края на процеса се получават зрънца тонер, които ако се гледат под микроскоп, се вижда че имат доста неправилни форми и издатъци. За да получат по-добро качество на разпечатката, някои компании подлагат тези частици на допълнителна химична обработка за да уголемят малко зрънцата. По този начин се получават по еднородни зрънца с еднакви форми. Колкото са по-малки тези еднородни форми, толкова е по-ниска консумацията на тонера и по-добро възпроизвеждането на различните цветове. Тъй като е ситна прахообразна смес, тонера може да се разпрашава във въздуха, тоест е много летлив. Той може да води до раздразнения на хора сътрадащи от респираторни заболявания като астма или бронхит. При изследвания на бактерия през 70-те години са се установили негативни ефекти върху здравето причинени от елемента PYROL, които се използва и повреме на процеса на произвеждане на въглеродната компонента в тонера. В резултат процеса на производство на тонера е променен и проблемният компонент е премахнат от крайният продукт - тонера. Тонерът може да бъде изчистен от кожата или от дрехите със студена вода. Хладката или топлата вода ще размекнат тонера и той може да попие в материята на дрехата и да остави петно.

2. Какво значи dpi?
Dpi идва от "Dots per inch" - точки на инч (1 inch = 2,54 см). Тази спецификация оказва качеството на разпечатката - тоест колко детаилно се разпечатва дадено изображение (на текст почти не се забелязва, но при снимките личи много). Колкото е по-висок dpi, толкова е по-качествено изображението. При по-старите принтери (HP II/III, HP IIp/IIIp) dpi (резолюцията) e 300 dpi. При следващото поколение принтери (HP 4,4+,5,5p,6p) резолюцията е подобрена до 600 dpi. При съвременните лазерни принтери резолюцията е 1200 dpi. На пазара се предлагат и машини, които са с различна резолюция по вертикала и по хоризонтала - примерно 1200 x 600 dpi. Възможно е чрез интерполация (софтуерно изглаждане на крайните точки по изображенията) резолюцията да бъде повишена малко. Примерно при съвременните цветни лазерни принтери оптичната резолюция която дава лазера е 600 на 600, и в редки случаи 1200 на 600 точки. Чрез интерполазия производителите твърдят че се постигат реални 2400 на 2400 точки, че дори и 3600 на 3600, но дали това е наистина точно така е относително и спорно. При мастилоструйните принтери резолюцията е по-висока (което се позволява от технологията им на печат) и стига до към 4800 dpi, като при някои модели на принтерите Epson достига 5760 dpi. Това прави мастило струйните принтери подходящи за разпечатки на цветни снимки. Друг е въпроса че е нецелесъобразно поради цената на консуматива.

3. Къде и как да съхранявам тонер касетите/мастилниците си?
Най-добре е да си стоят в машината, но ако сте закупили нова или имате стара празна, или поради някаква причина касетата е извън машината, то тя трябва да се държи на сухо, тъмно, хладно и проветриво място при температура от 10 до 25 градуса по Целзии. Твърде високите или твърде ниските темепартури оказват лошо влияние както на самия тонер (праха), така и на някои от частите на касетите. Влагата също е недопустима, тъй като по касетат има доста електрически контакти, а и тонера се пресича от вода, а при влага му се влошава качеството. По принцип тонер касетите може да съхранявате без проблем 2-3 месеца без да ползвате (с изключение на 1-2 модела като тези за HP IIp/IIIp) без да им се влоши качеството и без да се повредят. За някои от касетите при които има особености, например касетите за Lexmark OPTRA S или OPTRA E 320 e необходимо да се поставят специални "shipping lock", заключващи механизми, които раздалечават оптичния барабан от разпределителната ролка. Ако не бъде поставен и касетата се съхранява без да се ползва повече от 1 месец, тези части се повреждат и касетата става негодна (повредените и части трябва да се сменят).
При мастилоструйните принтери нещата не седят така обаче - там срока за съхранение на разпечата мастилница без да работи е доста по-къс (максимум около седмица), тъй като има опастност от запушване на дюзите на главата (не че не се случва някой път да издържат и доста повече, но е чиста случайност). Съхранявайте отново на сухо, тъмно, хладно и проветриво място, като колкото е по-ниска температурата по-добре - може и в хладилник (предпазва се от запушване). Естествено ако държите главата за струйният си принтер в хладилник, я сложете в самостоятелна опаковка, а и като я вадите от хладилника имайте в предвид, че мастилото вътре се разширява малко и е възможно главата леко да потече - избършете дюзите със салфетка. По принцип се предлагат стойки за съхранение на глави, което също е добър вариант, но не удължава особено срока за съхранение (до около месец). Има и патрони, които нямат дюзи и съответно те могат да се съхраняват без проблем значително по-дълго, но следете срока на годност. В тези случаи дюзите които се запушват са в самата машина, което значи че проблема е по-сложен - главата е най-вероятно резервна част, и то на висока цена.

4. Защо след като ми е заредена мастилницата, на компютъра ми излиза съобщение че е празна?
Защото принтера връща на компщтъра информация че ползвате същата мастилница, за която той вече знае че е празна, и понеже няма датчик за нивото на мастилото софтуера ви лъже че е празна. При старите модели глави, примерно 6615, 51645, 8727, 8728 софтуера помни последните три глави поставяни в машината, което може да помогне да се ресетира нивото на мастилото в софтуера и да ви показва актуалното. Подробни инструкции за ресетиране на тези глави има тук. При по новите модели глави, HP 21, HP 22 и подобни, ID на мастилницата (информацията за главата и нивото) се помни в самата глава и веднъж свършила, няма как софтуера да бъде излъган че е отново пълна. Решението е да изключите предупредителното съобщение на софтуера.

5. Защо някои касети имат чипове?
Чиповете служат за да дават пълна и точна информация на машината за консуматива, на който са поставени - точен брой копия направени с тази касета, както и да ви предпази от печатането на некачествени копия, като следи за изчерпването на зададените в чипа копия, които съответстват на капацитета на касетата, както и като следи за това дали касетата е оригинална. Лошото е, че понякога тези чипове пречат при повторната употреба на касетата - машината показва съобщение, че касетата е празна или, че е с неоригинална касета. Въпреки това съобщение някои машини позволяват правенето на разпечатки при това положение, просто на предупредителното съобщение се дава "Cancel". Други машини обаче не позволяват печат. Решението е смяна на чипа. Напоследък за повечето по-популярни типове машини чипове се намират, лошото е че зареждането се оскъпява с цената на чипа.

6. Какво значи плитка или дълбока касета?
Доста модели машини могат да работят с два типа касети, с различни капацитети. Примерно да вземем машината HP Laserjet 1320. Тя може да работи с два различни консуматива - Q5949A, която е за 2500 копия, и Q5949X, която е за 6000 копия. И двете при 5% натоварване на страницата. Виждате и двете касети са с един и същи парт номер, разликата е последната буква - A е за по-малкият капацитет и за това е плитка, X е за по-големия капацитет и за това е дълбока. По евтиният вариант на НР 1320 - НР 1160 е направен да работи само с малка касета, естествено за да може да си плащате повече за консуматива, и производителя да печели от това (сметнато на брой копия разпечатките с малката касета са с около 23-24% по-скъпи).

7. Можете ли да ми замените касетата при зареждане - аз да оставя моята, а вие да ми дадете готова заредена?
По принцип това би Ви спестило време и е по-удобно за вас, но за съжаление нашата компания не предлага тази услуга. Защо? Всяка касета и всеки клиент са уникални, в смисъл всеки печати различни неща, но като натоварване и типове разпечатки при един Клиент те са еднотипни. При някои Клиенти разпечатките са с доста висока натовареност - примерно над 80% от листа е запълнен (клиент 1), при други са с ниска натовареност - примерно до 20% от листа са запълнени (клиент 2). Да кажем хипотетично, че разменяме на първото зареждане двете касети на клиент 1 и клиент 2. Касетата на клиент 2 е доста по-износена като части (почистващ нож, оптичен барабан, магнитна ролка, разпределителен нож и т.н) защото поради по-ниската консумация на тонер (разпечатката е с натовареност до 20%) касетата е направила доста повече копия, за да изразходи същото количество тонер сравнено с касетата на клиент 1 (там поради по-високата запълненост на страницата тонера свършва по-бързо за по малко на брой копия). При това положение, ако връчим касетата на клиент 2(по-износената) на клиент 1, не смятате ли че той е ощетен?
За това всеки си ползва неговата касета и получава ясна представа при еднотипната си работа, колко консумира, как му се износват частите, и че той си е консумирал както тонера, така и износването на частите.

8. Защо трябва да се сменят понякога части на касетата която зареждам?
Тонерът в касетата не е единственото нещо в нея което се изчерпва като ресурс. При правенето на отпечатък върху листа се прехвърля тонера, но пряк контакт с него има и оптичния барабан, и тъй като хартията е абразивен материал постепенно повърхността му се износва и след известно време (2-3 цикъла за зареждане) той е изцяло негоден. Износват се и всички механични части, който имат или са свързани с механично движение - почистващи ножове, разпределителни ножове. Изностват се и частите подложени на силно електростатично напрежение - като например магнитната ролка.
Ориентировъчно ресурса на частите е следния (но не задължително, някои части може да издържът повече, някои по-малко; и говорим при правилна работа техниката):
- оптичен барабан - около 2-3 зареждания;
- почистващ нож - около 2-3 зареждания (хубаво е с нов барабан да се слага и нов нож, тъй като двете са в прек контакт и повърхностите им се нагаждат една спрямо друга с течение на копията);
- магнитна ролка - около 5-6 зареждания;
- нож recovery - около 5-6 зареждания;
- нож sealing - около 5-6 зареждания;
- корона - PCR (primary charge roller) - около 5-6 зареждания;
- самият контейнер, пластмасовото тяло на което са всички тези части, неможе до безкрайност да се ползва - около 10-12 зареждания;
Всички горепосочени са ОРИЕНТИРОВЪЧНИ и незадължителни.

9. Защо всички копия като капацитет на касетите се дават при 5% запълненост на листа и колко е това?
Това е приетия стандарт, и служи да се сравняват еднакви неща. Примерно не бихте могли да сравните касета печатаща 5000 копия при 25% запълване, с касета печатаща 12000 копия при 5%, при коя излиза по-евтина разпечатката. Трябва да се сравняват еднакви величини. Пример за 5% натоварена страница можете да видите тук

Следва продължение ...

Надявам се да сме били полезни, а ако има нещо допълнително което бихте искали да попитате, моля пишете ни е-mail на адрес: info@arbikas.com

Автор: Стефан Пенчев
Всички права запазени. Забранено е копирането на статията или части от нея без разрешението на автора!
back